A levegő minősége egyenes arányban áll az életminőségünkkel. Az áporodott beltéri levegő fizikai és pszichés betegségekhez, fokozott teljesítménycsökkenéshez vezethet. Egy átlagos család által naponta termelt széndioxid- és páramennyiség elhasználódottá teszi a levegőt, ezért nemcsak jól esik, de fontos is felfrissíteni a lakóterünk levegőjét.

Tervezési fázis

Rendszerek kiépítése előtt minden esetben gépész tervezővel, hozzáértő szakemberrel el kell készíteni a kiépítendő rendszerek tervét. Aki ezt nem teszi meg feleslegesen elpazarolt órákat tölthet a tűző napon, mert garantáltan nem lesz előkészítve a szükséges anyag mennyiség, rögzítéshez szükséges anyagok és még sorolhatnánk. Gépészeti terveket szükséges egyeztetni a statikussal.

Fontos tudni, hogy a mennyezet hűtő rendszerek esetén (piros csövek szürke méhsejtes rögzítéssel) a statikussal jóvá kell hagyatni a 3cm –es beton takarást, ami annyit jelent, hogy a vasbeton födém alsó vashálójának alsó síkja a zsaluzattól mérve 3 cm.

1. lépés: Szellőzési pontok elhelyzése a zsaluzaton

Terveken méretezett szellőzési pontok (fekete anemosztátok) méretre vágása(magasság beállítása), elhelyezése, rögzítése a zsaluzaton. Az anemosztátokat (TVA-k) érdemes irányba állítani, így elkerülhető a többlet cső felhasználása.

2. lépés: Mennyezethűtő panelek elhelyezése a zsaluzaton

Fontos, hogy a panelek a helyükre kerüljenek, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a ráhagyott cső hossza nem elegendő és így létrejöhet a panel cserélgetés vagy a már méretre vágott cső hossz kialakítása esetén a toldás, ami szükségtelen meghibásodási lehetőséget generálhat. Szerencsés ezeket elkerülni ezért kellenek a jól átgondolt tervek.

3. lépés: Elektromos csatlakozási pontok telepítése

Elhelyezzük a kis zöld aljú, betonozható dobozokat a zsaluzaton.

4. lépés: Vasbeton szerelés

A munkaterületet átadjuk a vasbeton szerelő szakembereknek és felhívjuk a figyelmet, hogy óvják az általunk gondosan elkészített rendszert.

5. lépés: Szellőzőrendszer csöveinek csatlakozása a végpontokhoz, központhoz

Vasbeton szerelők ismét átveszik a munkaterületet és elkészítik a felső vasalást. Családi házaknál nem jellemző a teljes felső vasháló, így figyelemmel kell lenni a felúszás veszélyére. Ez azt jelenti, hogy a mixer beton terítésekor a csövek felúsznak a beton tetejére, ezért kötegelővel rögzíteni kell az alsó vashoz megközelítőleg 1 méterenként.

A feladat alapvetően egyszerű, de gondos tervezés és előkészítés szükséges a gördülékeny kivitelezéshez.

Konklúzió

Véleményünk szerint az újonnan épülő vasbeton födémmel elkészített házak esetén hibát követ el az építtető ha ezen rendszereket nem „rejti” el a födémbe. Rendszerek hiányában elkészített födém esetén sokkal költségesebb megoldások állnak rendelkezésre és természetesen a képen látható csőhálózatot gipszkartonnal vagy egyéb építészeti megoldással ugyanúgy el kell rejteni. 2020-tól az energetikai előírások szigorodnak, mely szerint családi házaknál már elkerülhetetlen a hővisszanyerős szellőztető rendszerek beépítése.

Bizonytalan, hogy melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb önnek?

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image