A 2020-tól életbe lépő, új épületenergetikai követelményrendszernek köszönhetően az átlagosnál jobb energetikai besorolású családi ház tervezése és kivitelezése ma már elképzelhetetlen egy magas hatásfokú hővisszanyerős szellőztetőrendszer nélkül. Az általunk forgalamzott Zehnder Comfosystems család minden tagja - a hozzájuk tartozó elosztó csőrendszerekkel együtt - megfelel ennek a szigorú előírásnak.
 
Hővisszanyerős szellőztetőrendszer beépítésével az alábbi előnyöket élvezheti:
 • Lakásában a levegő mindig friss lesz, ezáltal életminősége jelentősen javulhat. Egészsége, pihenésének minősége sokkal jobb lesz.
 • A szellőztetőrendszer az utcáról érkező szmog, pollen és porszennyezést is lecsökkenti, ráadásul az utcáról beszűrődő zajok is megszűnhetnek. Pollenallergiásoknak pollenszűrő szerelhető a gépbe vagy a szellőztető rendszerbe.
 • Mivel a szellőzés folyamatos, a bent keletkezett szagok nem tudnak elterjedni, feldúsúlni. A konyhába és mellékhelyiségbe távkapcsoló tehető, amivel igény esetén a szellőztetőrendszer magas fokozatba kapcsolható. A kívülről érkező szagok aktívszén szűrővel semlegesíthetők.
 • A folyamatos szellőzés miatt a pára nem dúsul fel, így problémát sem okozhat. A penészes fal kizárt. Téli fagyos időszakban inkább az alacsony páratartalom okozhat gondot. Erre a problémára a Zehnder-Paul polimer membrános entalpia hőcserélője nyújt higiénikus megoldást. A nyári időszak párás, fülledt levegője Comfocool utóhűtővel, vagy Comfofond talajhőcserével kezelhető.

steuerung

Tervezés

Már tervezéskor vegye figyelembe, hogy családi házában szellőztető rendszer lesz.

 • Legyen a hővisszanyerő gépnek alkalmas helye. Nagyobb házakban ez a gépészeti helyiség, a garázs, vagy a mosókonyha. Kisebb házakban ez lehet a konyha, az előtér, de akár egy előszobaszekrény is. Kisebb alapterületű házakba mennyezetre függesztett gépeket javaslunk.
 • Legyen kijelölve, hogy a friss levegő hol lép be a lakásba, illetve a kidobott levegő hol távozik a lakásból. A legegyszerűbb megoldás az oldalfali kivezetés. Ha erre nincs lehetőség, akkor tetőátvezetőket javaslunk. A friss levegő bevezetésére az épület délre néző oldala nem alkalmas. A Zehnder kínálatában egyéb megoldások is megtalálhatók, pl. kivezetés/bevezetés a pinceszintről (Comfovent rendszer).
 • Legyen kijelölve, hogy az elosztó légcsatorna hol vezethető. Új családi házak esetén a leggyakoribb megoldás a vasbeton födémben való csővezetés. Ha erre nincs lehetőség, akkor a födém fölött is vezethető a légcsatorna. A légcsatornákat minden esetben a termikus burkon belül kell vezetni. A Zehnder 2007 óta kínálja laposított légcsatorna rendszerét (Comfotube Flat51), amellyel a padlózaton is vezethető a cső. A csőrendszerek egymással kombinálhatók.

Hőszükségletszámítás és épületenergetika

A tervezés során vegye figyelembe a hővisszanyerés épületenergetikai hatását is. Itt elsősorban arra gondolunk, hogy a magas hatásfokú hővisszanyerő gép akár 50%-ot is csökkent épületének fűtési teljesítmény igényén! Ez kisebb hőtermelőt, kisebb hőleadó felületeket, végsősoron sokkal olcsóbb fűtési rendszert eredményez!

Fűtés és hűtés

Kizárólag a levegő felfűtésével a családi ház fűtése nem oldható meg. Erre csak azok a passzívházak alkalmasak, amelyek fűtési teljesítény igénye 10 W/m2 alatt marad. Ilyen passzívházak még nemzetközi mércével mérve is igen ritkák. Feltétlen szükség van valamilyen kiegészítő fűtésre (pl. a fürdőszobába elhelyezett fürdőszoba radiátor akár elegendő is lehet). Örök kérdés a hűtés. A szellőző levegővel inkább a levegő páratartalma, mint hőmérséklete befolyásolható. Felülethűtéssel rendelkező lakásokhoz javasoljuk a levegő páratartalmának csökkentését, pl. talajhőcserélővel vagy ComfoCool utóhűtővel.

 • A szellőztető rendszerrel némi fűtőteljesítmény is bevihető az épületbe. A Zehnder megoldása a befúvási pontba elhelyezett utófűtő elem, amivel a befúvás helyén, veszteség nélkül bejuttatható 40C° körüli friss levegő.
 • A szobákba bejuttatott friss levegő lehűthető és páramentesíthető. Erre a célra a ComfoCool Q600 utóhűtő, illetve a földenergiát használó ComfoFond talajhőcserélők állnak rendelkezésre.

Szükséges levegőmennyiség a lakótérben

A lakótér szellőzik természetes úton, a határoló felületek tömítetlenségein keresztül (infiltráció), és mesterségesen is, a szellőztetőgép ventilátorainak segítségével. Attól függően, hogy az épület mennyire légtömör, az infiltráció több vagy kevesebb. A nagymértékben légtömör passzívházak sem tökéletesen légtömörek, még ilyen épületeknél is számolni kell infiltrációval.

Levegő mennyiség meghatározása a lakók száma alapján Egy felnőtt friss levegő igénye 20-50 m3/h között változik, aktivitásától, életkorától, testsúlyától függően. Komfort szellőzés esetén 30 m3/h fejadaggal számolunk. A normál üzemmód szellőzési mennyiségét megkapjuk, ha a lakók számát megszorozzuk a fejadaggal.

A DIN 1946-6 nevesíti és kötelezően előírja azokat a helyiségeket, ahonnan a levegőt el kell szívni. Pontosan meghatározza a kötelezően cserélendő levegő mennyiségeket is, például: Fürdőszoba: 45 m3/h, Mellékhelyiség: 25 m3/h

A két eljárás közül azt kell alkalmazni, amelyik magasabb értéket ad. Kis lakásokban jellemzően a fejadag szerinti számítás lesz célravezető, családi házakban pedig a helyiségek szerinti számítás. Komfort szellőzés esetben a szellőzés mindig kiegyenlített, tehát az elszívott levegő mennyisége megegyezik a bejuttatott levegő mennyiségével. Ha megkaptuk a szükséges elszívott levegő mennyiségét, ezzel azonos friss levegő bejuttatása szükséges a tartózkodási zónákban elosztva.

2021-tól kizárólag csak olyan épület kaphat lakhatási engedélyt, amely kielégíti a „közel nulla” energiaigényt. Nem lehetséges már az elmaradt gépi szellőzés következménye egy nehezen élhető, egészségtelen épület, rosszabb esetben a penészedésből adódó konkrét épületkár. A „közel nulla” energiaigény hővisszanyerés nélkül egyáltalán nem, vagy csak ésszerűtlen és nehezen kivitelezhető kompromisszumokkal kivitelezhető.

Mekkora gépet vásároljak?

A gépek, ventilátorok légszállítása nem állandó érték, erősen függ a kapcsolódó légcsatornarendszertől. A gép és a légtechnikarendszer elemei szorosan kapcslódnak egymáshoz, ezért nem lehet biztonsággal gépet választani, ha a légcsatornarendszer ellenállása nem ismert. Általánosságban a Zehnder rendszerek ellenállása jól becsülhető, egy egyszintes 140 m2 körüli épület Zehnder Comfotube 90-es csövekkel kialakított légtechnikai ellenállása minumum 80-100 Pa körül alakul.

A helyesen kiválasztott gép képes a szükséges levegő mennyiség szállítására csendes, energiatakarékos módon normál üzemmódban, és képes emelt üzemmódban a normálhoz képest 30%-kal több levegő szállítására is.

Hővisszanyerés esetén a lakók belépő friss levegője a hővisszanyerőben melegszik fel, további fűtési energia felhasználása nélkül. Az épülettel közölt hőenergia tehát nem kerül végül az utcára, hanem „visszanyerődik” a hővisszanyerő gépben. Mindennek az „ára” két alacsony fogyasztású ventilátor működése.

steuerung

Készülékválasztás

A hővisszanyerő gép kiválasztását szakember végzi a nyugat-európai DIN 1946-6 előírásai alapján. A felhasználónak az alábbi kérdésekről kell döntenie:

 • Normál hőcserélős vagy entalpia hőcserelős (párát is visszanyerő) gépet szeretne inkább? A Zehnder kínálatában a legtöbb géptípus megtalálható normál és entalpia hőcserélővel is.
 • Milyen mértékben szeretné automatizálni a rendszerét? Az elérhető megoldások a kézi kapcsolótól az épületfelügyeleti rendszerekig terjednek. Népszerű az okostelefonos vezérlés (ComfoAir Q gépekhez elérhető).
 • Esztétika: mi jelenjen meg a szobákban? Nagy választékban választhatók formatervezett rácsok. Comfovalve Luna szelepünk teljesen semleges, környezetébe simuló, akár a fal színére festhető.

steuerung

További információkért kérjük, olvasson tovább a Zehnder megoldásai között!

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image